Kulinarna Perła oraz certyfikat „Jakość Tradycja” dla piekarni z Wilamowic
Chleb wilamowicki otrzymał tytuł „Perła Regionu 2015” podczas XV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, którego finał miał miejsce 20 września na targach „Polagra” w Poznaniu.
Dodatkowo kilka miesięcy wcześniej w Częstochowie, Piekarnia Wilamowice Sp. z o.o., za chleb wilamowicki oraz graham i kołacz z Wilamowic otrzymała trzy certyfikaty „JAKOŚĆ TRADYCJA” – otrzymane wyróżnienia potwierdzają dla danego produktu najwyższą jakość, popartą ciągłą kontrolą na etapie produkcji.
Oprócz nagrodzonego pieczywa zarówno w Częstochowie, jak i Poznaniu Piekarnia Wilamowice Sp. z o.o. zaprezentowała wiele produktów, między innymi różne rodzaje pieczywa oraz drożdżówek.
We wrześniu piekarnia otrzymała również tytuł „Firma godna zaufania”. Certyfikat przyznawany jest przez Centrum Badania Opinii Klientów w Rybniku. Niezależne badania wykazały, że piekarnia z Wilamowic posiada nieposzlakowaną opinię w regionie. Wykazuje się również etyką w prowadzeniu biznesu oraz rzetelnie podchodzi do zobowiązań wobec klientów i kontrahentów.
Krótka charakterystyka nagrodzonych produktów
Wypiekany jest według receptury, która powstała pół wieku temu. Głównym składnikiem jest mąka pszenna graham z pełnego przemiału, ukwaszona naturalnym zakwasem własnej produkcji oraz mąka pszenna z dodatkiem wody, drożdży i soli.
Wypiekany jest z mąki pszennej i żytniej na naturalnym zakwasie.
Chleby wypiekane są w piecu ceramicznym, odtworzonym na wzór pieców powszechnie używanych na wsiach w okresie międzywojennym.
To bardzo popularne ciasto drożdżowe, które często używane było jako ciasto obrzędowe, pieczone na wesela. Początkowo pieczono wyłącznie okrągłe, a kiedy rozpowszechniły się brytfanny, przybrał formę prostokąta. Kołacz z Wilamowic wypiekany jest w obu kształtach z posypką (kruszonką), z nadzieniem z sera, maku albo z owoców suszonych.