System „Jakość Tradycja”
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy ze Związkiem Województw RP opracowała, na wzór systemów europejskich, pierwszy krajowy system wyróżniania i kontroli żywności wysokiej jakości „Jakość Tradycja”, uznany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jak wygląda znak?
Produkty ze znakiem „Jakość Tradycja”:
System „Jakość Tradycja” służy wyróżnianiu produktów żywnościowych wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów tradycyjnych. System jest skierowany do wszystkich rolników, producentów rolnych, przetwórców w kraju i za granicą, członków Izby i nienależących do niej indywidualnych przedsiębiorstw lub wytwórców w kraju i zagranicą.
System został opracowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP i służy wyróżnianiu i kontroli produktów żywnościowych wysokiej jakości, z uwzględnieniem produktów tradycyjnych.
12 czerwca 2007 roku system „Jakość Tradycja” został uznany decyzją ministra rolnictwa i rozwoju wsi za krajowy system jakości żywności. Był pierwszym polskim system jakości notyfikowanym przez Komisję Europejską.
„Jakość Tradycja” gwarantuje jakość produktu, umożliwia wgląd w proces jego wytwarzania oraz przejrzystość procedur kontrolnych – kontroli i certyfikacji dokonują niezależne jednostki. Konsumenci mogą poznać pochodzenie surowców i metody wytworzenia produktu – prześledzić drogę „od pola do stołu”, bo producent przestaje być anonimowy.
W systemie „Jakość Tradycja” uczestniczy 111 producentów z 16 regionów. Obecnie znak ”Jakość Tradycja” ma ponad 200 produktów i dań.
Oferta certyfikowanych wyrobów jest bardzo różnorodna i obejmuje surowce, produkty i potrawy.
Co wyróżniamy?
- produkty rolne
- środki spożywcze
- napoje spirytusowe
„Jakość Tradycja” według branż:
- Produkty mleczarskie – 54
- Produkty piekarnicze i cukiernicze – 45
- Wędliny – 39
- Przetwory owocowe i warzywne – 23
- Mąki, kasze, makarony- 14
- Potrawy i dodatki – 10
- Napoje – 6
- Ryby – 4
- Miody – 4
- Oleje – 4
Jakość Tradycja w regionach
Regiony o największej liczbie certyfikowanych produktów:
- Łódzkie – 44 produkty
- Świętokrzyskie – 41 produktów
- Wielkopolskie – 28 produktów
- Małopolskie – 15 produktów
- Lubelskie – 14 produktów
- Podkarpackie – 13 produktów
Potwierdzanie jakości
Uzyskanie Certyfikatu Zgodności
Certyfikat jest dokumentem stwierdzającym zgodność wyrobu z właściwościami deklarowanymi przez wytwórcę.
Certyfikaty wydawane są przez jednostki certyfikujące, akredytowane i upoważnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi uprawnione do kontroli zgodności ze specyfikacją.
Członkowie PIPRiL – laureaci konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” – zdobywcy „Pereł 2015”:
- olej rzepakowy wielkopolski – PPHU Vitacorn
- powidła ze śliwki węgierki – Sad Danków
- Chleb wilamowicki – Piekarnia Wilamowice
- Miód z facelii – Wacław Piędel, Bieliniec
- Kiełbasa swojska z Wierzawic – Masarnia OSIP
- Szczupak faszerowany pieczony w tataraku – Syta Panna Tomasz Siergiejewicz
- Kapusta kiszona charsznicka – Agro-Wit Agnieszka Malinowska
- Kiełbasa wiejska z Podstolic – Szczepan Gawor
- Sok jabłkowy z Kałęczewa – Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr
- Masło extra – OSM Głuchów,
- Chleb żytni wygnanowski – Barbara Krzyszczak FPHU Pola
- Konfitura z owoców róży – Jolanta Mazurkiewicz Manufaktura Różana
- Szarytka w marynacie – Janina Bańka
- Karczek babuni (potrawa) – Gminna Spółdzielnia „SCh” Szadek,
Certyfikacja
procedura, dzięki której strona trzecia daje pisemne zapewnienie, że dany wyrób, system Q, usługa jest zgodna z wyszczególnionymi wymaganiami.
Zewnętrzne korzyści posiadania certyfikatu:
- Dowód posiadania systemu Q
- Instrument działań marketingowych
- Źródło przewagi konkurencyjnej
- Podstawa zaufania do firmy
- Szansa na dostęp do rynków międzynarodowych
- Stabilizacja jakości wyrobów
Wewnętrzne korzyści posiadania certyfikatu:
- Podnosi zaangażowanie personelu w jakość pracy
- Porządkuje działania w firmie
- Poprawia skuteczność zarządzania
- Kreuje zaufanie personelu do firmy
- Usprawnia przepływ informacji